Alergie
Je přecitlivělost organizmu na některé látky nazývané alergeny. Je to reakce imunitního systému na vnější činitele a je příčinou mnoha dalších nemocí. K nejčastějším patří průduškové astma, vazomotorický otok, potravinová nesnášenlivost, kožní problémy (atopický ekzém, kopřivka, kontaktní ekzém), alergická senná rýma apod.
Může mít vliv i na sluchový orgán a oči (záněty spojivek). Nejtěžší formou je anafylaktická reakce při níž dochází k otokům, uzavření dýchacích cest a poklesu krevního tlaku. Bez lékařské pomoci může nastat smrt.
Inhalační alergeny vyvolávají změny dýchací soustavy. Patří k nim prach, bakterie,
plísně, pyl, zvířecí srst, roztoči, peří, tabákový dým..
Potravinové alergeny jsou např. mléko, vejce, ryby, vepřové maso, pšenice, jahody, citrusy, ořechy, čokoláda..
Kontaktní alergeny pronikají kůží a sliznicí. Patří k nim rostliny, květy, barviva,
kovy, kožešiny, kožené výrobky, kosmetika a mnohé chemické výrobky...
Infekční alergeny -bakterie, viry nebo výtrusy hub a plísní.
Lékové alergeny - patří k nim různé léky nezávisle na způsobu podání
- Doporučení:
1) vyloučit dle druhu alergie veškeré potraviny, na které se objeví alergická reakce (doporučujeme zapisovat)
2) vyloučit dle druhu alergie veškeré předměty působící alergické reakce
3) poradit se s lékařem
4) dodržovat pitný režim
5) pít 1x denně nápoj z Aloe Vera (vyčištění kapilár a sliznic) (recept)
- Doporučení pro zvýšení imunity
- Citrusové plody a kiwi - vitamín C
- Ořechy, luštěniny a listová zelenina - zinek, hořčík, vitamin E a D
- Česnek - „přírodní antibiotikum"
- Kyselé zelí, jogurty a kysané mléčné výrobky - napomáhají trávení a zažívání
- Čerstvé a libové maso - všechny druhy masa, především pak rybí maso
- Obecně všechno ovoce a zelenina
- Rakytník řešetlákový, Kustovnice čínská - rostliny budoucnosti s vysokým obsahem vitaminů