Ateroskleróza (oběhové potíže)
Na vzniku oběhových potíží včetně srdečních chorob se podílejí tři Wavní faktory: kouření, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu. Vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol jsou vyvolány obezitou , nadměrným pitím alkoholu a konzumací nasycených tuků I plnotučná másla, sýry, tučná masa, uzeniny, sušenky, bílé pečivo, křupky, zmrzlina a čokoláda atd. Naopak nenasycené tuky I rybí a rostlinné olejel omega 3 mastné kyseliny zabraňují komatění tepen, zpružňují je a zabraňují tvorbě krevních sraženin a snižují hladinu
cholesterolu.
Nejčastější vážnou poruchou spojenou se špatným oběhem je Ateroskleróza.
Se zvyšujícím se věkem se na výstelce tepen hromadí usazeniny a tepenné stěny se zesilují
směrem dovnitř. Toto uzlovité tvrdnutí souvisí s tukovými usazeninami. Rostou postupně během několika desítek let, ale u kuřáků a u lidí s vysokou hladinou cholesterolu postupuje usazování rychleji. Aterosklerózou trpí téměř všichni muži po padesátce. U žen
v reprodukčním věku je riziko nízké, protože estrogen udržuje nízkou Wadinu cholesterolu. Po přechodu se ale ateroskleróza může rozvinout velmi rychle.
Protože tepny se silnými stěnami nejsou dostatečně pružné a špatně se roztahují, zvyšuje se v nich tlak krve a omezuje se průtok do tkání. Pokud jsou zasaženy věnčité tepny objevují se často bolesti na prsou související s anginou pectoris a dalšími druhy srdečních chorob. Ateroskleróza je příčinou většiny infarktů a mozkové mrtvice.
- Doporučení:
- syrová zelenina a ovoce
- mořské plody (sled', makrela,sardinky, losos pstruh(omega- 3 mastné kyseliny)
- česnek, cibule, obilné klíčky, avokádo
- nízkotučné mléčné výrobky
- regulovat váhu
při mravenčení v nohou - zařadit do jídelníčku více vitamínu E a železo
při Raynaudově chorobě - tzn. nedokrvení konečků prstů, nosu, uší při zbělání s pocitem pálení či svědění. Vzniká zaněcování z nedostatku zásobování krve - lehká masáž a udržovat v teple
- více pravidelného, tělesného pohybu
- příležitostná sklenička destilátu nebo červ. vína
- Omezení:
- nasycené tuky (Tučná masa, plnotučné mléčné výrobky, potraviny s vysokým obsahem tuků a cukru)
- tureckou kávu
- vejce
- sůl
- kouření