Bylinkový likér na žaludek
Tradičné žaludeční likér obsahuje směs těchto sušených bylin:
- 2 g natě pelyňku pravého
- 3 g natě zeměžluče
- 4 g natě máty peprné
- 4 g kořene anděliky
- 3 g natě meduňky lékařské
- 2 g oddenku puškvorce
- 5 g semen anýzu
- 1 g kůry skořice
- 5 ks hřebíčku.
Byliny zalijeme litrem konzumního lihu, po 3 týdnech slijeme, (z bylinek důkladně vymačkáme všechen alkohol) a podle chuti doplníme cukrovým sirupem.
Příprava cukrového sirupu:
K výluhu přidáme cukrový sirup, který si doma připravíme svařením cukru s čistou, případně destilovanou vodou. K přípravě se hodí smaltovaný nebo nerezový hrnec.
- Na základní poměr potřebujeme 0,5 l vody a 500 g cukru.
- Vodu s cukrem na mírném plameni přivedeme k varu.
- Na povrchu se začne vytvářet pěna, kterou lžící odebereme.
- Vodu vaříme 5 minut a nakonec ji přecedíme přes jemné sítko.
Poměr cukrového sirupu a lihového výluhu je individuální, osvědčený mix představuje 70 % lihu a 30 % cukrového sirupu.
Zdroje: Text, obrázek - https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje/bylinkovy-liker-na-zaludek-aneb-alkohol-muze-byt-i-lekem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu