Úvodní stránka »
Rady z přírody »
Cholesterol
Cholesterol
- Dva typy:
- cholesterol obsažený v potravě
- cholesterol krevní /plazmový/ - nezbytný pro náš metabolismus
Játra denně vyrobí až jeden gram cholesterolu, voskovité hmoty podobné tuku, která je součástí všech buněk. Krevní cholesterol je zapojen do tvorby některých hormonů
a pomáhá vytvářet vitamin D a žlučové kyseliny důležité pro trávení.
Srdeční onemocnění způsobené vysokou hladinou cholesterolu hrozí zejména lidem
s dědičnou dispozicí, ale velkou roli hraje špatný způsob stravování a obezita.
Nízký................. méně než 55 mmol/l
Průměrný............5,2-6,5
Zvýšený.............6,5-7,8
Vysoký..............více než 7,8.......rizikový
- Omezení:
- Ztužené tuky, margaríny
- Sušenky, dorty, čokoláda, zákusky..hamburgery..chipsy bílé pečivo...
- Tučná masa, masné výrobky...uzeniny , slanina, párky, salámy,paštiky, sekaná
- Plnotučné mléčné výrobky...mléko, smetana, tvrdé sýry, máslo...majonézy
- Tučné ryby, vejce /žloutek/
- Kouření
- Alkohol
- Káva, nasycené /šumivé nápoje/ - Doporučení:
- Celozmný chléb a pečivo, žitný chléb ...
- Ovesné vločky tepelně upravené, cereálie
- Ovoce...ananas, citrusy jablka, hrušky, banány, borůvky, jahody, ostružiny, sušené ovoce, meruňky
- Zelenina - zelený salát, syrové zelí, mrkev ,celer, brokolice, kukuřice, cibule, česnek, červené fazole, pórek, artyčoky, chřest, rajčata
- Dodržovat pitný režim..2-3 l čisté vody denně
- 3x denně 30ml Aloe Vera na pročištění krevních řečišť a sliznic