Dna
Dna je známa pod názvem podagra, či lidově pakostnice. Onemocnění se vyskytuje zejména v ekonomicky rozvinutých zemích a je podmíněno metabolicky poruchou purinů. Choroba se projevuje zvýšením hladiny kyseliny močové v krvi a ukládáním krystalů její soli do kloubů, šlach, a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí až akutní záchvaty. Nejzávažnějším projevem choroby je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde může tvořit kameny, či vyvolat záněty v nejtěžších případech i ledvinné selhání.
Příčiny:
U 20 % pacientů je primární příčinou rodinná dědičnost. U 80 % pacientů je dna vyvolána nesprávnou životosprávou, přejídáním (vysokým příjmem bílkovin, tuků a cukrů) na jedné straně a nízkým energetickým výdejem na straně druhé. Sekundární příčinou dny bývá často metabolický syndrom spolu s jeho dalšími
přidruženými příznaky jako je cukrovka, zvýšený krevní tlak, zvýšený cholesterolem a tuky.
Příznaky
- Období bez obtíží
Trvá rok i déle, hladina kyseliny močové je již zvýšena, ale pacient zatím nepociťuje žádné subjektivní potíže. - Období akutní dnavé artritidy
Ke zvýšené hladině kyseliny močové přistupují subjektivní potíže; klouby nohou, či rukou jsou oteklé a bolestivé na dotek. Nejčastěji je postižen palec u nohy. Zvýšená citlivost se projevuje hlavně v noci (bolí i přikrývka), může být zvýšena i teplota. Spouštěčem může být alkohol, stres, infekce, či nezřízená konzumace jídla (svatba, zabíjačka). Záchvatu předchází nadýmání, nevolnost, bolest svalů, neklid, pocení. Dnavý záchvat trvá individuálně, od několika hodin až do několika týdnů. - Období interkritické dny
- Období mezi akutními záchvaty, kdy je pacient zcela bez obtíží. Trvá individuálně, půlroku i déle.
- Období chronické tofózní dny.
Lze předejít léčbou a úpravou životosprávy, přecházejí do něj nedisciplinovaní pacienti, u nichžvznikají deformity kloubů, tofy. Pokud se tofy (nahromaděné krystalky solí kys. močové) infikují, velmi těžce se hojí. Potíže se objevují ve většině případů náhle, zcela bez varovných příznaků, hlavně v noci. První je zasažen kloub u palce nohy, poté se zánět rozšiřuje na nárt, kotník, koleno, zápěstí. Režimová a dietní opatření
Vysoká hladina kyseliny močové v krvi se často objevuje současně s vysokým krevním tlakem, obezitou (zvláště břišní), vysokou hladinou cukrů a tuků v krvi. U těchto pacientů zvyšuje kyselina močová riziko komplikací srdečně cévních onemocnění a onemocnění ledvin. Proto je důležité přijmout taková dietní opatření, která pomůžou snížit nejen hladinu kyseliny močové, ale i ostatní rizikové faktory srdečně cévních onemocnění. Pokud máte nadváhu, postupné snížení tělesné hmotnosti Vám pomůže snížit hladinu kyseliny močové. Vyvarujte se však velkým váhovým výkyvům. Energetický výdej snížíte zařazením pravidelné fyzické aktivity, alespoň 2-3 krát týdně po dobu 30 minut. Volte aerobní sport – jízda na kole či na koni, rychlá chůze, aerobic, plavání, bruslení, běžky. Zachovávejte abstinenci alkoholu, nepijte destiláty, u vína a piva nepřekračujte denní maximálně povolené množství alkoholu (přírodní víno 3dcl, pivo 5dcl). U žen se předpokládá poloviční množství. Snižte obsah purinů a oxalátů v potravě, protože z nich se v těle tvoří kyselina močová. Třikrát denně konzumujte cca 100-150 g zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce tepelně neupravujte, nejméně polovinu denního
příjmu konzumujte v čerstvém stavu. V období akutních příznaků zvyšte podíl ovoce a zeleniny až na dvojnásobné množství, nebo zařaďte dvakrát týdně do jídelníčku tzv. odlehčené dny, kdy budete konzumovat jen zeleninu a ovoce cca 600 gramů. Omezte koření, konzumaci dráždivých pokrmů, trvale snižte příjem soli. Zaměřte se na obsah a složení potravy. Tuky nesmí představovat více než 30 procent denního energetického příjmu. Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji. Dodržujte pitný režim – vypijte denně nejméně 2 litry nealkoholických tekutin s nízkým energetickým obsahem. Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička), celerová šťáva.V omezeném množství jsou doporučovány i alkalické minerální vody.
Nevhodné potraviny:
- Ryby – kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď,slanečky
- Kvasnice – kynuté a celozrnné pečivo
- Uzeniny, játrové paštiky, jaternice, jelita
- Vnitřnosti – brzlík, ledvinky, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky
- Nakládaná masa v kořeněných směsích
- Zvěřina, mladé maso telecí
- Koření – chilli, feferonky pepř, kari, sojová omáčka, magi, dresinky, česnek, křen
- Mák, želatina
- Zrající plísňové sýry
- Luštěniny – čočka, fazole, hrách
- Čokoláda, kakao, kofein
- Rebarbora, špenát, červená řepa
Vhodné potraviny: - Ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
- Zelenina – celer, cuketa,baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
- Houby
- Tmavé pečivo, knacke brot, suchary
- Sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
- Zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
- Puding, zmrzlina
- Mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
- Vejce
- Bezvaječné těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
- Bílé konzervované fazole
- Džem, med, rozinky, mandle
- Hořčice
- Koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
- Ryby – lín, sumec, platýz, úhoř
- Pito, pivo a přírodní víno jen v omezeném množství
Zdroj: https://www.ikem.cz/cs/dna-a-vysoka-hladina-kyseliny-mocove/a-1989/