Domácí smrkový sirup
Semena coby křupavá dobrota
Pozor na sběr smrkových výhonků ve volné přírodě. Lesníci to neradi vidí a může hrozit i pokuta. Ideální je domluvit se s nimi předem a samozřejmě se ke stromkům chovat zdvořile a šetrně.
Čerstvě vyrašené špičky výhonů se na jaře zaštipují a využívají jako koření do různých jídel. Mají totiž až překvapivě výraznou citronovou chuť. Ochutnejte… Vynikající je i smrkový čaj. Co je možná překvapivé, tak semena se dají chroupat syrová (za předpokladu, že jsou zbavená kožovitých křidélek) nebo pražená.
Pokud je chcete otestovat, nasbírejte ještě zavřené šišky a nechte je v teplé místnosti nebo v troubě otevřít a semena vyjměte. A víte co? Když už u toho smrku budete, natrhejte si i ty mladé výhonky, které obsahují velké množství vitaminu C. Dají se totiž svařit s cukrem a zredukovat na hustý sirup. Postup zastudena je ale přece jen šetrnější. Jak na to?
Domácí lékárna vždy připravena!
- maximálně pět centimetrů dlouhé výhonky (na sklenici sirupu spotřebujete polovinu sklenice výhonků, přibližně stejné množství cukru a půlku citronu)
- omyjte ve studené vodě a nechte okapat
- vymyjte připravené lahve a vrstvěte: výhonky, cukr, kolečka citronu
- opakujte, až je sklenice plná
- obsah trochu stlačte, sklenici uzavřete, dejte na prosluněné místo a nechte tři týdny odpočívat
Počítejte s tím, že tekutina změní barvu na hnědou a zlatou, a také začne houstnout. Po třech týdnech takto vzniklý sirup přeceďte přes jemné sítko nebo ještě lépe plátýnko, slijte do lahviček, dobře uzavřete a uložte na suché a chladné místo. Sirup se užívá k dochucení sladkých jídel a některých nápojů (například čaje), pomáhá při nachlazení, kašli, posiluje imunitu a působí jako životabudič.
Obrázek - http://prozeny.eiffeloptic.cz/domaci-vyroba-smrkovy-sirup/d2693.htm