Jablko
Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé hodně dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu za rok.
Léčivé vlastnosti:
- průjem a zácpa - zejména podporují trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici
- zlepšují krevní obraz a krevní oběh, posilují práci srdce
- vhodnou potravinou při cukrovce, revmatických chorobách, potížích s ledvinami i játry
- vhodná k posílení organismu a při rekonvalescenci
- mírně snižují krevní cholesterol
- posilují nemocný a vyčerpaný organismus
- čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli
- vhodný na nemoci dna a revma
- zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým žilám, opuchlinám a na unavené nohy
Způsob použití:
Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka. Čaj se připravuje z jablečných slupek formou odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl vody. Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou, tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti kloubů.
- Použití v kosmetice:
Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně regeneruje a pročišťuje pokožku.
- Použití v kuchyni:
Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně . Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro malé děti. Naopak jablečný kompot je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu, střevních infekcích a "zkaženém žaludku". Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské kuchyně.
Výživové hodnoty:
- bohatým zdrojem nutrietů – rostlinných antioxidantů
- zdrojem bóru, který podporuje zdraví kostí
- obsah přírodního ovocného cukru – fruktózy
- vysoký obsah vlákniny
Zdroje:
Text - http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/ovoce/67-jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leci, http://www.ovocnarska-unie.cz/pdf/jablko.pdf
Obrázek - http://www.vitalita-sk.eu/vitaminy-mineraly/jablko.html