Potraviny s negativní kalorickou hodnotou, jejichž trávením tělo vydá více kalorií než získá
O negativních kaloriích už jste možná slyšeli. Jedná se o potraviny, při jejichž trávení tělo vydá více kalorií, než z nich získá, a tedy už jen zpracováním těchto potravin spotřebováváte energii a hubnete. Zní to až příliš dobře? Přinášíme vám seznam potravin, které obsahují méně než 50 kalorií na 100 gramů váhy a řadí se tak právě do skupiny jídel s negativní kalorickou hodnotou.
Existují vůbec negativní kalorie?
Nerovnice kalorických hodnot mezi obsaženými kaloriemi a těmi spotřebovanými vede ke zrychlení metabolismu a efektivnějšímu spalování. I když vědci tento koncept přímo nevylučují, jsou vůči němu maximálně skeptičtí. Na zpracování a využití živin přijatých ve stravě spotřebuje tělo kolem deseti procent energie. Faktem je, že v případě potravin bohatých na vlákninu a bílkoviny má organismus poněkud více práce, což je činí vhodnými pro redukční jídelníček.
Není to ale proto, že by tělo spotřebovalo kalorií více, než z nich získá, ale proto, že tyto potraviny vás na delší dobu zasytí a snižují tak pocit hladu. Jejich zpracováním sice metabolismus vydává více energie, nicméně ne tolik, aby bylo možné hovořit přímo o negativní kalorické hodnotě. Nicméně trávení těchto druhů potravin spotřebuje až o sto procent energie více.
Spousta vlákniny a bílkovin
Které potraviny se tedy řadí na seznam těch zázračných, které nastartují náš metabolismus? Jsou to ty, které obsahují co nejmenší množství jednoduchých cukrů a naopak vysoké množství těch složitých, které tělo musí dlouho trávit.
Jedná se o tyto potraviny:
- Řapíkatý celer
- Brokolice
- Květák
- Červená řepa
- Růžičková kapusta
- Zelí
- Chřest
- Okurka
- Ředkvičky
- Cibule
- Rajčata
- Houby
- Citrusové plody
- Mrkev
- Listový salát
- Borůvky
- Maliny
A také zdroje bílkovin, jako například:
- Losos
- Kuřecí prsíčka
- Slepičí vejce
- Jogurty
- Vepřová svíčková