Živiny v bramborové šťávě
Bramborová šťáva nabízí řadu živin, včetně vitaminů C, draslíku, různých vitamínů B, vápníku, železa, fosforu, mědi a síry, mezi dalšími fytonutrienty a organickými sloučeninami. Je zajímavé, že většina živin v bramborách je ve slupce, takže je důležité, abyste při výrobě šťávy doma neloupali brambory.
Bramborová šťáva kvůli přítomnosti mnoha živin má impozantní seznam přínosů pro zdraví. Podívejme se na některé výhody podrobněji.
Výhody bramborové šťávy
Mezi nejpůsobivější účinky brambory patří zejména prevence stárnutí, podpora trávení, léčení vředů, podpora jater, zlepšení oběhu, regulace tvorby hormonů, mimo jiné.
1. Zabraňuje stárnutí
Výzkum ukázal, že bramborová šťáva je schopná zvlhčit kůži a dodat antioxidanty k povrchu pokožky, což může pomoci snížit vzhled vrásek a stařeckých skvrn a zároveň chránit před záněty a kožními infekcemi.
2. Zvyšuje úroveň energie
Bramborová šťáva je vynikající posilovač energie, jelikož přírodní cukry v této šťávě jsou snadné formy energie. Kromě toho má bramborová šťáva vysoký obsah thiaminu, který může zlepšit schopnost těla rozkládat uhlohydráty na použitelnou energii.
3. Zlepšuje trávení
Obsah škrobu v bramborové šťávě byl spojen s léčením řady problémů s trávením a může napomoci uklidnění zánětu ve střevě a podporovat trávení, což eliminuje příznaky zácpy, nadýmání, křeče a stomatitidy.
4. Léčí vředy
Bramborová šťáva má dobře známé antacidové vlastnosti a má mírně alkalické pH. To může pomoci vyvážit kyselost ve střevě a zabránit / léčit žaludeční vředy. To může tvořit ochrannou vrstvu na sliznici žaludku, aby se zmírnila bolest a nepohodlí tohoto společného stavu, jak se léčí.
5. Zlepšuje zdraví srdce
V jedné sklenici bramborové šťávy je významné množství draslíku, což je více než 50% denního požadovaného příjmu. To znamená, že začátek vašeho dne sklenicí této šťávy snižuje napětí vašeho kardiovaskulárního systému, uvolněním napětí na krevních cévách a tepnách, čímž se snižuje krevní tlak. To také snižuje riziko srdečního záchvatu, aterosklerózy a mrtvice.
6. Zvyšuje imunitu
Bramborová šťáva bohatá na vitamín C posiluje imunitu tím, že stimuluje tvorbu bílých krvinek. Jiné antioxidanty a imunostimulanty také chrání proti chronickým onemocněním a snížením oxidativního stresu.
7. Zrychluje hojení ran
Bramborová šťáva je bohatá na vitamín C, který pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a zrychluje hojení ran a bolestí svalů.
8. Zlepšuje oběh
Niacin je další člen vitamínů B, který se nachází ve vysokých úrovních v bramborové šťávě. Tento vitamín může stimulovat oběh, který zlepší okysličení v různých částech těla spolu s dodáním potřebných živin pro opravu a normální funkci.
10. Zlepšuje produkci hormonů
Pravidelná konzumace bramborové šťávy může pomoci zlepšit úrovně důležitých pohlavních a stresových hormonů.
11. Detoxifikuje játra a žlučník
Účinné látky v bramborách pomáhají detoxikovat játra a žlučník, dvě z hlavních detoxikačních center v těle. To zase pomáhá zlepšit celkové zdraví těla.
Jak vyrobit bramborovou šťávu
Bramborové šťávy vyžadují trochu většího úsilí než většina zeleninových a ovocných šťáv, ovšem šťáva rozhodně stojí zato! Opět, pokud budete okamžitě potřebovat oloupat brambory, vyhýbejte se tomu, protože pokud je neoloupete, získáte mnohem více živin. Jinak samozřejmě pokud je potřeba, odstraňte černá místa v bramboře a další nedokonalosti. Vždy se snažte použít domácí brambory od nějakého farmáře nebo souseda.
Recept
Složení:
2 velké brambory
2 šálky vody
Další zelenina (např. Celer, zelí nebo špenát, pokud je to žádoucí)
Krok 1: Zajistěte, aby byly brambory důkladně promyty a zbaveny nečistot.
Krok 2: Brambory nakrájejte na menší části a nechte chvíli odpočívat.
Krok 3: Přidejte bramboru a vodu do mixéru a mixujte 2-3 minuty.
Krok 4: Přeceďte brambory přes síto nebo plátno.
Krok 5: Hodně vymačkejte, abyste získali co nejvíce šťávy.
Krok 6: Dejte do chladničky bramborovou šťávu na 2-3 hodiny.
Krok 7: Dobře promíchejte před podáváním chlazené šťávy a vychutnejte si jí.
Poznámka: Většina lidí kombinuje jinou zeleninu do bramborové šťávy, protože chuť je spíše nevýrazná. Můžete také přidávat koření, jako zázvor nebo kurkuma, abyste zvýšili účinnost šťávy.
Léčba pro kůži
Použití této šťávy pro zdraví pokožky je velmi oblíbené, protože může vyčistit celou řadu kožních podmínek, včetně suché kůže, vrásek, stařeckých skvrn, zánětů a ran. Bramborová šťáva pomáhá zadržovat vlhkost v pokožce a odstraňovat odlupování.
Bramborová šťáva může dokonce uklidnit stav, jako je psoriáza, ekzém, rosacea a akné, a zabraňuje a chrání kůži před infekcemi díky bohaté nabídce živin a vitaminů.
Bramborová šťáva na vlasy
Používání bramborové šťávy zlepšuje zdraví vlasů a zabraňuje vzniku lupů, zánětů a suché pokožce hlavy. Masírováním bramborové šťávy na vlasy od kořene až ke konečkům vylepšíte také lesk a sílu pramenů, zabraňuje třepení konečků a zvyšuje lesk. Po nanesení na vlasy nechte působit 10-20 minut před opláchnutím teplou vodou.
Bramborová šťáva pro rakovinu
Bramborová šťáva byla používána již řadu let k prevenci nebo léčbě rakoviny, ale pouze v nedávné době má moderní medicína důkazy. Od buddhistických mnichů až po četné členy japonské vědecké komunity mají důkazy, že bramborová šťáva může zabránit tvorbě nádorů. Některé účinné složky z bramborové šťávy mohou být izolovány ve vysokých koncentracích a používány ke snížení velikosti nádorů. Zatímco stále probíhají výzkumy o účinnosti a použitelnosti bramborové šťávy na rakovinu, počáteční výsledky jsou velmi slibné.
Nežádoucí účinky bramborové šťávy
Navzdory všem těmto působivým přínosům pro zdraví může bramborová šťáva mít některé negativní vedlejší účinky, včetně gastrointestinálního utrpení nebo zvýšené hladiny cukru v krvi. Tyto nežádoucí účinky se však obvykle projevují u osob, které připravují bramborovou šťávu nesprávně nebo před tím pijou alkohol nadměrně. Obecně neexistují negativní vedlejší účinky při pití této zeleninové šťávy.
Diabetes: Bramborový džus má vysoký obsah přírodních cukrů, které mohou být nebezpečné pro všechny, kteří mají problémy s cukrem v krvi, jako jsou diabetici. Příjem by měl být vždy mírný, ale pacienti s diabetem by měli být obzvláště opatrní, pokud jde o kvalitu glukózy v této šťávě.
Problémy se žaludkem: Příprava této šťávy se správnými bramborami je klíčem, což znamená, že by neměly mýt žádné skvrny nebo díry v bramborách. Existují určité toxiny v čerstvých zelených výhoncích brambor, které mohou způsobit průjmy a žaludeční nevolnost a nevolnost, takže pro výrobu by měli být použity co nejlepší a nejvíce bio kvalitní brambory.