Potraviny dokáží s naším tělem doslova zázraky. Ovlivňují zdraví víc, než si myslíte
Také si kladete otázku, co jíst, abychom byli zdraví? Připravili jsme pro vás seznam potravin, které mají na náš organismus doslova ozdravný účinek. A nejedná se o žádnou drahou záležitost.
Některé potraviny dokonce léčí. Na běžné nemoci mnohdy zaberou běžné potraviny. Většinu z nich najdete doma či v obchodech se zdravou výživou.
Chcete vědět, které potraviny patří k nejzdravějším na světě? Patří k nim čistá voda, jahody, borůvky, mandle, třešně, ostružiny a maliny, pomeranče, rajčata, pistácie, jablka, špenát, brambory, olivový olej, tmavá čokoláda, vejce, brokolice, avokádo, sladké brambory, ovesná kaše, vlašské ořechy, granátová jablka, brusinky, fazole, papriky, hnědá rýže, černý čaj, káva, losos, zázvor, tuňák, bílý čaj, zelený čaj, kurkuma, čočka, houby šitake, artyčoky, řecký jogurt, sójové boby, slunečnicové klíčky, kapusta, lněná semínka, quinoa, řepa, růžičková kapusta, semínka chia, odstředěné mléko, sardinky, mořské řasy, kefír, ale jsou i mnohé další.
My jsme pro vás vybrali pětici běžně dostupných potravin, které mají podle odborníků na výživu doslova léčebnou moc.
Med jako lék
Alternativní medicína si medu velmi cení a používá ho k léčbě zažívacích problémů, snížení bolestivosti peptických vředů, regeneraci jaterní tkáně, posílení srdce a také coby přirozené projímadlo. Tento sladký produkt včel funguje také jako zdroj energie využitelné k rychlému zotavení unavených svalů a při vyčerpanosti organismu.
A je výborný i na zklidnění podrážděného krku a hlasivek. Med je účinný i na léčbu kožních ran a popálenin. Místa ošetřená medem se hojí prokazatelně rychleji.
Neobyčejné banány
Možná působí obyčejným dojmem, ale dokážou toho poměrně dost. Banány jsou nejen chutné, ale hlavně velmi zdravé. Obsahují celou řadu důležitých vitamínů a živin a kladně ovlivňují trávení, zdraví srdce a pomohou i při redukci hmotnosti. Jsou známé schopností neutralizovat kyselý obsah žaludku a chrání tak jeho sliznici před vředy. A také zásobují naše tělo draslíkem.
Protizánětlivá kurkuma
Kurkuma celkově zvyšuje obranyschopnost, odolnost a regeneraci organizmu. Podporuje imunitu a přináší úlevu i při emočním napětí a depresi. Příznivě tak ovlivňuje nejen vitalitu těla, ale také psychiku a duševní pohodu. Jak v čínské, tak v indické medicíně je používána pro svůj protizánětlivý účinek k léčbě celé řady obtíží. Léčivé schopnosti kurkumy jsou připisovány kurkuminu, který je svým účinkem srovnatelný například s ibuprofenem.
Hřebíčkový olej
Obsahuje látku zvanou eugenol, která nejenže působí protizánětlivě, ale také antisepticky a ulevuje též od bolesti. Používá se zejména v ústní dutině, kde dokáže ulevit od trápení se zuby a dásněmi. Některé studie dokonce ukazují, že by hřebíčkový olej mohl napomáhat i při zánětech a bolestech kloubů.
Šikovné brusinky
Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.
Další výhodou brusinek je i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů. Brusinky se skloňují hlavně v souvislosti se záněty močového měchýře. Snižují riziko tohoto velmi nepříjemného a bolestivého onemocnění, které trápí hlavně ženskou část populace. Také slouží jako prevence proti některým typům rakoviny, zlepšují funkci imunitního systému a snižují i krevní tlak.
Přemýšlet o tom co jíme se prostě vyplácí. Častější konzumací zdravých potravin se můžeme vyhnout mnoha zdravotním problémům a tím i častým návštěvám lékaře.