Použití máty peprné
Čaj (nálev)
- 3 lžičky řezaných sušených listů přelijeme ½ l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Pijeme neslazený, 2 šálky denně.
- Užívá se ráno a večer při:
- bolestivých křečích trávicího traktu,
- nadýmání,
- nemocech žaludku nervového původu,
- kolikách,
- nedostatečném vylučování žluči,
- žlučových kaméncích,
- jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu,
- při dávení,
- křečích,
- zápachu z úst,
- chrlení krve,
- ekzémech.
Inhalace
- používá se při:
- rýmě,
- zánětu hrtanu,
- zánětu průdušek,
- katarech cest dýchacích.
Olej
- užívá se vnitřně 1-3 kapky při:
- špatném trávení,
- větrech,
- horečnatém revmatizmu.
Tinktura
- užívá se zevně k obkladům při:
- svědění kůže,
- svědění sliznice hltanové a hrtanové,
- bolestech hlavy natíráme spánky,
- vyrážkách,
- kopřivkách.
- užívá se vnitřně 3x 8 kapek denně při:
- potížích zažívacího traktu,
- nadýmání,
- “nervóze žaludku",
- kolikách,
- žlučových problémech (málo žluči),
- pro chuť k jídlu.
Recept na mátové bonbóny
Ingredience:
- 120g medu,
- 100g krystalového cukru,
- 2 lžíce velmi silného mátového čaje,
- šťáva z poloviny citrónu.
Postup:
Med, krystalový cukr a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Přidáme 2 lžíce velmi silného mátového čaje nebo 2 lžíce mátové šťávy s lihem (1:1). Ještě chvíli povaříme a pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.
Mátový likér proti kašli a nachlazení
- 2 hrsti máty čerstvě nasbírané, 80% čistého lihu, 1 litr destilované vody, 500g cukru. Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do láhve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet.
Používáme jej při nachlazení a proti kašli.
Mátový likér proti zažívacím potížím
- 1 lžíci řezaných čerstvých nebo sušených listů zalijeme ¾ l koňaku, vodky nebo jiného destilátu a v dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Potom scedíme, přidáme 200 g zčeřeného cukru a uložíme na několik dní do studena.
- Pijeme 1 - 2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích.
Mátový olej
- Zevně používáme při
- zahlenění,
- rýmě,
- kašli,
- zánětu průdušek,
- zánětu nosních dutin,
- bolestech hlavy,
- migréně.
Mátový sirup
Ingredience:
- 500g krystalového cukru,
- litru vody,
- 60g čerstvě natrhaných mátových lístečků,
- 1 citrón.
Postup:
Do skleněné nádoby dáme vodu s cukrem a vaříme. Odstraňujeme pěnu a svaříme hustý cukerný sirup. Do něj vysypeme na drobno pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu odstavíme, přikryjeme a necháme vyluhovat asi hodinu. Můžeme dochutit několika kapkami citrónové šťávy. Sirup naléváme do menších lahviček.
Použití:
Sirup užíváme třikrát denně jednu polévkovou lžíci při nachlazení, nechutenství či špatném trácení.
Kloktadlo
- Kloktadlem si vyplachujeme ústa při zánětu dásní, bolestech zubů a proti zápachu z úst.
Koupel
- 200 g máty vaříme ve 3 l vody asi 15 minut, necháme odstát a vlijeme do připravené lázně. Teplota lázně nesmí překročit 36 °C.
- Používáme na posílení nervů, pro celkové osvěžení pleti nebo při svalových křečích.
Mátová omáčka
Ingredience:
- Hrst hrubě nasekaných mátových listů,
- 4 lžíce octa,
- 4 lžíce citrónové šťávy,
- šálek oleje,
- půl lžičky chilli nebo pálivé papriky,
- půl lžičky mletého pepře,
- 1 a ½ lžičky práškového cukru,
- sůl.
Postup:
Ocet a citrónovou šťávu uvedeme do varu, do něj vhodíme mátu a odstavíme. Ostatní přísady rozmícháme v oleji, přelijeme k mátovému odvaru a necháme ustát přes noc. Druhý den scedíme. Mátová omáčka je vhodná ke skopovému, rybám, rýži a zelenině a patří k základním omáčkám indické kuchyně.
Voňavá omáčka
Ingredience:
- 2 kelímky jogurtu,
- lžička čili nebo pálivé papriky,
- lžičky kari koření,
- 2 - 4 lžíce sekané máty peprné,
- a sůl.
Postup:
Všechny přísady rozmixujeme a směs dáme vychladit. Omáčku zdobíme několika lístky máty peprné. Je vhodná zejména ke skopovému.
Žaludeční čaj
Ingredience:
- 30 g puškvorce (oddenek),
- 10 g heřmánku (květ),
- 10 g kmínu (plod),
- 40 g máty peprné (list),
- 10 g pelyňku (nať),
- 2 lžičky směsi na ¼ l vody.
Postup:
Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát.
Použití:
Užíváme 1 - 2 šálky denně.
Zdroj:
Text - http://www.zdravinadlani.cz/lecive-rostliny/mata-peprna