S čím kombinovat banán nebo mrkev
- Banány s mlékem
Máte problémy s břichem, trávením a zažíváním? Jezte banány. Toto populární žluté ovoce je dobrým zdrojem inulinu, což je typ vlákniny, která pomáhá vyrovnávat „dobré“ hladiny bakterií v trávicím systému. Když k banánu navíc přidáte dobré zdroje vápníku, jako je mléko, sýr či jogurt, dočkáte se posílení kostí.
- Jahody a arašídové máslo
Vitamin E podporuje zdravé oči a může pomoci zabránit vzniku makulární degenerace (příčina slepoty). Vitamin C posiluje účinek vitaminu E, takže je velmi vhodné tyhle dvě položky konzumovat společně. Zdroje vitaminu C, jako jsou jahody, citrusové plody a rajčata, jezte s arašídy (arašídovým máslem), mandlemi (mandlovým mlékem) či se slunečnicovými semínky.
- Brokolice s hořčicí
Brokolice je dobrým zdrojem sulforafanu, sloučeniny bojující proti rakovině. Bohužel, její tepelná úprava ničí myrosinázu, což je enzym, který ovlivňuje přítomnost sulforafanu. Chcete-li nahradit myrosinázu, kombinujte brokolici s hořčicí nebo rukolou.
- Jablka a zelený čaj
Dokonalé odpolední občerstvení? Šálek čaje a nakrájené ovoce. Pro zvláštní podporu zdraví si připravte zelený čaj a jablka. Výzkumníci zjistili, že fytochemikálie kvercetin (většinou ji obsahují jablka, bobule či cibule) a katechin (v zeleném čaji a fialovém hroznu) spolupracují tak, že zabraňují shlukování krevních destiček. Když je dáte dohromady, budete déle žít.
- Mrkev a avokádo
Už asi víte, že betakaroten je pro vás dobrý (ano, udržuje pokožku mladistvou a ovlivňuje zdraví očí). Možná vám však uniklo, že tělo potřebuje tuk, aby jej absorboval. Proto mrkev jezte třeba s avokádem, vlašskými ořechy a mandlemi. Hodí se i olivový olej.
Zdroje: