ŠPENDLÍKY – OVOCE, KTERÉ NAJDETE U SILNIC A CEST PO CELÉ REPUBLICE
Slivoň mirabelka je jeden z poddruhů slivoně. Mirabelka - krásné jméno pro tak malé plody rostoucí u silnic. Možná je to jejich roztomilým vzhledem, jemnou nakyslou chutí, nebo barevnými variantami od žluté až po tmavě fialovou, ale jedno je jisté, tyto malé plody obsahují hodně tělu prospěšných látek a v období jejich růstu bychom je měli konzumovat, jak jen to jde.
MYROBALÁN, MIRABELKA NEBO ŠPENDLÍK?
Myrobalánu třešňovému se sice říká špendlík, ale je to jen lidový název (většinou v Čechách a místy i na Moravě). Špendlík je totiž z botanického pohledu něco jiného, jde o odrůdu zařaditelnou mezi slívy a vypadá jako malá švestka. Další zmatky jsou v rozlišování termínů myrobalán a mirabelka. Myrobalány často zplaňují jako podnože slivoní, kdy slivoně už odumřely a myrobalán roste vesele dál. A mirabelka? Plod mirabelky bývá oproti myrobalánu větší, chutnější a jde od pecky.
Slívy
Slívy mají zelenožluté, červenofialové nebo modročerné kulovité až oválné plody s měkkou, šťavnatou dužinou, kterou lze hůře oddělit od pecky. Dužina bývá sladká a chutná, slupka však bývá někdy trpká a obtížně se odděluje.
Špendlíky
Špendlíky vypadají jako menší žluté švestky, jsou tedy oválné. Dužinu lze dobře oddělit od pecky a je velice lahodné chuti.
Blumy
Blumy mají žluté, zelené i fialovo-červené kulovité plody se žlutou dužinou. Na trh se běžně dostává okolo osmi druhů.
Mirabelky
Mirabelky mají drobné, kulaté plody zlatožluté barvy, které jsou specificky aromatické. Hodí se zejména k zavařování. Povrch plodu je z osluněné strany karmínově tečkován. Slupka je tenká, ale pevná a lze ji snadno sloupnout. Středně pevná žlutá dužnina je sladká a příjemně aromatická, od pecky se dobře odděluje.
Ryngle
Ryngle mají kulaté a větší plody. Barevnost je různá - od bílé a zelené až po tmavě fialovou.
PROČ JSOU ŠPENDLÍKY A MIRABELKY TAK ZDRAVÉ?
Špendlíky ve své dužině obsahují až 87 % vody a 14 % cukrů. Dále v sobě mají organické kyseliny (např. jablečnou), dusíkaté látky, třísloviny, minerální látky (draslík, fosfor, sodík, vápník, hořčík, železo) a vitamíny (provitamín A, vitamíny B1, B2 a C). Z léčivých účinků špendlíků musíme zmínit především jejichprojímavý efekt na naše zažívací ústrojí, proto se jim i přezdívá – koště pro vaše střeva.
CO S MIRABELKAMI A ŠPENDLÍKY V KUCHYNI?
Nejlepší je mirabelky konzumovat čerstvé přímo ze stromu. Výborné je pak rovněž jejich uplatnění do knedlíků, koláčů, zavařenin, k zmrazení i do kompotů. Lze z nich udělat domácí ovocné víno, ale pálí se z nich také destiláty.
Zdroje:
Text - http://www.mebio.cz/clanky/303-spendliky-ovoce-z-cest
Obrázky - http://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/myrobalany-tresnove-neboli-lidove-spendliky/, http://www.hruska-skolky.cz/prodejna-produkt/sliva-opal, http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/mirabelka-cili-myrobalan-nenarocny-stromek-se-sladkymi-plody/, http://www.safro.bio/karta.php?kytkaid=2021, http://www.behej.com/topic/20367/22, http://www.prodejstromku.cz/produkt/ontario-ryngle, http://www.prispendlito.cz/spendlik/27107/