Úvodní stránka » Zajímavé články » Úžasné účinky bazalky
Úžasné účinky bazalky
Bazalka vonná je oblíbené koření, které nesmí chybět v jídlech, kde se používají rajčata. Tato voňavá bylinky má ale mnohem širší využití. Pojďme se podívat na její úžasné účinky.
  • Deprese a stres

Bazalka má schopnost působit pozitivně na naše tělo i psychiku. Zajímavých účinků proto dosahuje bazalka u osob, které trpí depresemi. Je to přírodní a naprosto šetrné antidepresivum. Můžete ho využít i když jste v napětí, když máte v práci či ve škole stres. Bazalka uvolňuje, zmírňuje křeče a přináší pohodu a klid.

  • Trávení

Bazalka je výbornou bylinou na trávicí obtíže. Usnadňuje trávení a brání plynatosti. Zrychluje metabolismus, takže se výborně hodí pro ty, kdo potřebují zhubnout. Umožňuje totiž lepší odbourávání tuků.

  • Astma a průdušky

Pokud trpíte průduškovým astmatem nebo máte akutní zánět průdušek, bazalka vám pomůže. Zlepšuje odkašlávání a svou schopností uvolňovat křeče uleví astmatikům od potíží.

  • Afrodiziakum

Bazalka působí dokonce jako mírné afrodiziakum. Asi nenahradí viagru, ale rozhodně není nebezpečná. Bazalka působí právě tím, že navozuje klid a pohodu, a to jsou přesně ty chvíle, kdy člověk může dostat chuť i na sex. Bazalka působí příznivě také na močové ústrojí.

  • Vypadávání vlasů

Bazalku můžeme používat i zevně. Například při problémech s vlasy, kdy vlažný nálev vtíráme do pokožky hlavy.

  • Afty a záněty

Nálev z bazalky můžeme použít k výplachům ústní dutiny. Léčí se tak afty. Případně můžeme stejným nálevem kloktat při zánětech v krku. Do nálevu lze namočit kousek gázy a přikládat na místa opruzenin nebo špatně se hojících ran na těle. 

PŘÍPRAVA NÁLEVU A POUŽITÍ:

Pro léčebné účinky nám samozřejmě nestačí dávkování, které používáme do jídla. Připravujeme si proto nálev z jedné lžičky sušené bazalky zalitý asi čtvrt litrem vařící vody. Louhujeme zhruba 15 minut, pak scedíme. Pro vnitřní užití pijeme tento nálev dvakrát denně.

Stejný nálev používáme i na vnější užití, na obklady, kloktání a jako vlasovou vodu. Můžeme použít i bazalku čerstvou. Ta je vhodnější přímo do pokrmů, neboť má výraznější aroma. Pokud si chceme bazalku nasušit pro další použití, je třeba ji sušit velmi opatrně, protože nesnáší vyšší teploty. Nejlepší je sušení do 35 stupňů ve stínu.