Pampeliškové víno
Suroviny:
- 2 l květů (asi 1 kg)
- 4 l vody
- 1,5 kg cukru (písek, krystal)
- 1 dkg droždí
- 20 kuliček jalovce
- mletý zázvor
- citronová kůra
- 2 kolečka citronu
- hrozinky
- pomerančová kůra
- kůrka chleba
Postup:
Květy krátce svaříme ve 4 litrech vody a necháme 24 hodin stát. Potom směs procedíme přes látku, znovu přivedeme k varu, přidáme cukr a necháme vychladnout. Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme droždí, kuličky jalovce, na špičku nože mletého zázvoru, kůru z celého, dobře omytého citronu, dvě kolečka celého citronu, hrst hrozinek a trošku pomerančové kůry. Dále vložíme kůrku až dvě tmavého chleba. Necháme kvasit asi osm týdnů a pak stáčíme do láhví.
Bezinkové víno
Suroviny:
- 1,5 l bezinek
- 3,5 l vody
- 1,8 kg cukru
- 1,5 dkg droždí
Postup:
Očištěné bezinky vaříme s vodou. Po vychladnutí se přecedí přes plátno - vymačkat! a povaří se cukr. Studené se vlije do 5 l láhve, přidá se droždí. Víno kvasí 6 týdnů. Po stočení vydrží dlouho a nekazí se. Čím je starší, je lepší a silnější.
Při chřipce vypijte skleničku svařeného vína - dělá divy.
Kukuřičné víno
Suroviny:
- 60 dkg kukuřičných zrn
- 8 l vody
- 2 kg cukru
- 4 dkg droždí
- 20 kostek cukru
Postup:
Kukuřičná zrna opláchneme a dáme do 10 litrové nádoby. Převaříme 8 litrů vody a zalijeme kukuřici. Přidáme cukr, karamel z kostek cukru a droždí. Necháme 2 týdny kvasit na teplém místě a 2 týdny v chladnější místnosti. Potom víno přecedíme a přefiltrujeme.
Šípkové víno
Suroviny:
- 1 kg šípku
- 3l vody
- 1 kg cukru
- 1 dkg kyseliny citronové
Postup:
Šípky umyjeme a dáme do demižonu. Vodu s cukrem převaříme, přidáme kyselinu citonovou a vlažný roztok nalijeme na šípky. Necháme kvasit na teplém místě. Po stočení znova přidáme 2,5 l vody, 1,5 kg cukru a dáme kvasit jako pravé víno.
Zdroje:
Obrázky - http://www.receptyonline.cz/recept--pampeliskove-vino--3902.html , http://universumlaperla.bloger.cz/Zdravy-zivotni-styl/Zdravi-ktere-chutna , http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/vyznate-se-v-kukurici-jak-poznate-ze-je-zrala , http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-jak-na-to/275477/jak-vyuzit-podzimni-plody-udelejte-si-liker.html