Vitamin P neboli rutin - proč je pro nás důležitý?
Vitamín P nejčastěji označovaný jako rutin seřadí mezi bioflavonoidy představuje pro tělo zdroj velmi důležitých především s ohledem na jeho imunitní a regenerační schopnosti. Kde všude se nachází? Vitamíny a minerály jsou pro lidské metabolické pochody a celkové fungování těla nezbytné zejména proto, že pomáhají regulovat reakce, které v něm probíhají a zároveň podporují jednotlivé systémy organismu. Každý z vitamínů má obvykle více funkcí, jejich příjem by však měl být komplexně optimální, aby bylo jejich vstřebávání vyvážené. Vitamín P působí především jako antioxidant, protože pomáhá tělu zbavovat se škodlivin a podporuje regeneraci.
Jak se projeví nedostatek
Při nedostatečném příjmu tohoto vitamínu dochází k problémům především v oblasti krevního oběhu. Symptomy hypovitaminózy zahrnují křehnutí cév způsobující bolesti dolních končetin, křečové žíly, krvácení dásní či velmi silnou menstruaci. Doporučená denní dávka tohoto vitamínu se pohybuje kolem 15 miligramů.
Které potraviny rutin obsahují
Rutin se nachází především v ovocí, velký obsah lze nalézt především ve švestkách, malinách, borůvkách, třešních, meruňkách, jablkách či hroznovém víně. Dále jej obsahují také potraviny jako šípky či brusinky, pohanka, petržel, salát, rajčata či brokolice. Doplňovat jej pak můžete i z čokolády (nebo obecně kakaa), ořechů či cereálií, ale také z exotického ovoce, především z citrusových plodů či papáje.
V čem je vitamin P prospěsný
Vitamín P je bioflavonoid, což je skupina látek s antioxidačními účinky, je proto velmi významný pro celkové fungování těla a podporu základních tělesných pochodů. Díky antioxidačním schopnostem, ale také podpoře vstřebávání vitamínu C se podílí na řadě procesů, které pomáhá správně regulovat. Jedná se především o:
- působení na krevní řečiště - posiluje cévní stěny
- podpora imunity - pomáhá vstřebávat vitamin C z trávicího traktu
- protizánětlivý a protinádorový účinek
- podporuje vylučování žluči a tím napomáhá trávení
- má pozitivní vliv na krvetvorbu, srážlivost krve a vstřebávání cholesterolu