Úvodní stránka » Receptář » Zavařování bez chemie

Zavařování bez chemie

V dřívějších dobách byla jarní konzervace potravin, do té doby uskladněných ve sklepích, nutností. Ovoce i zelenina se začínaly kazit a šetrné hospodyně zachraňovaly, co se dalo. Vařily kompoty z jablek, švestek a hrušek, nakládaly česnek a polévkovou zeleninu do soli, sádla nebo oleje, zavařovaly strouhaný křen s posledními jablky.

Březen je ještě chudý na čerstvé bylinky, raná zelenina je pouze ve sklenících a pařeništích a ovoce má spoustu času. Dnes již nejsme odkázáni na uskladněné loňské zásoby a čerstvou zeleninu i ovoce si můžeme koupit v jakémkoliv množství a variantách. Mléčným kvašením patří k těm pro nás nejprospěšnějším. Mix kysané zeleniny nás navíc na jaře nadopuje vitaminem C, enzymy, laktobacily a kyselinou mléčnou. Má blahodárný vliv na naše zažívání, imunitu a celkovou vitalitu. A takový klasický, čerstvě uvařený domácí kompot z jablek a sušených švestek zase dokáže navodit příjemně rodinnou atmosféru, i když se vám po bytě právě potuluje asi patnáct hlučných přátel.

Kvašená zelenina

Budete potřebovat:

  • 1kg různé zeleniny (zelí, mrkev, salátovou okurku, květák, ředkev, papriku) zkombinovat můžete dle libosti cokoliv
  • Cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 3 silná kolečka křenu a kopr (co vám nesedí, klidně vynechejte)
  • Bobkový list,
  • 4 kuličky nového koření
  • 15 g soli, nejlépe mořské

Nádobu na kvašení - kameninovou nebo skleněnou, dvou až pětilitrovou zavařovací sklenici podle množství zeleniny.

Postup: 

Zeleninu nakrouhejte nebo nakrájejte na nudličky či kolečka, květák rozeberte na malé růžičky. V míse smíchejte se solí a hrstkou kopru. Pak napěchujte do nádoby, aby pustila šťávu, a prokládejte kousky křenu, kolečky cibule, česnekem a ostatním kořením. Pokud je zelenina tvrdší a nepustí dost šťávy, aby byla ponořená, zalijte ji vychladlou svařenou osolenou vodou až po okraj. Potraviny se musí zatížit, aby byly stále pod hladinou. Nemáte-li speciální kvasnou nádobu, stačí malý talířek, na nějž postavíte závaží. Stejnou službu udělá menší sklenice s vodou. Nádobu přikryjte, ale tak, aby z ní voda mohla vytékat, a postavte na nějakou podložku či mísu. Nechte v pokojové teplotě 4 – 6 dní. Poté, pokud zeleninu nesníte, přendejte do chladna.

Čerstvý jablečný kompot

Budete potřebovat:

  • jablka (kolik jich posbíráte na zahradě)
  • hřebíček
  • skořici
  • pár citronů (dle množství ovoce)
  • sušené švestky
  • cukr
  • popřípadě datle

Postup:

Omytá jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky i se slupkou. Vložte do hrnce spolu s několika hřebíčky a rozlomeným svitkem skořice, zalijte šťávou z citronu, přidejte sušené švestky, doplňte vodou, oslaďte a vařte do změknutí. Množství libovolné. Zajímavá je obměna s datlemi. Tento kompot je nejlepší čerstvý a teplý. Pokud zbude, v ledničce vydrží týden, zmrazený samozřejmě déle.

Zdroje: Text - https://www.flowee.cz/life/gourmet/1039-zavarovat-muzete-uz-v-breznu-zn-bez-chemie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

           Obrázky - http://www.jakvkuchyni.cz/jake-jsou-idealni-potraviny-v-zimnim-obdobi/ , https://cz.depositphotos.com/14074041/stock-photo-fruit-preserves.html